Valutamarknaden

 

 

För att kunna bedriva framgångsrik handel på valutamarknaden, måste man vara förtrogen med de särskilda omständigheterna i detta område. Utbyte av utländska valutor har pågått i årtusenden på grund av internationella handelsförbindelser. Naturligtvis valutahandeln har förändrats mycket och är nu en oberoende finansiell marknad med långt fler deltagare som inte vill bara agera som handlare och sälja sina varor till andra länder. Valutamarknaden är mycket komplex, men följande guide hjälper dig att bättre förstå processen och strukturer. Endast bör vad man förstår handlas.

Affärsman med penna punkter till digital projektion av en graf med valuta tecken.
Bild: valutahandeln har visat lukrativa för många spekulanter. För att fatta optimala beslut, behöver du veta marknaden och dess egenheter.

Introduktion och definition
Marknaden för handel med valutor (valutahandel) kallas valutamarknaden. Den engelska termen för detta har varit vanligt i detta land under lång tid och är valutamarknaden, eller FX marknaden för korta. Alla dessa termer beskriva valutamarknaden, det vill säga marknaden där efterfrågan på och utbudet av valutor meet och utbyte görs. Utländsk valuta står generellt för utländska valutor i detta sammanhang.

Infographic på valutamarknaden i siffror
Infographic: Valutamarknaden i siffror. Källa till

Hur skapar växelkurser?
Valuta priser anges inte av en regering så länge de är fritt överlåtbara och inte kopplade till en annan valuta. De är enbart baserade på tillgång och efterfrågan. Men eftersom de stora bankerna handel bland dem och ange priser för dem, kan lite olika priser uppstå i valutamarknaden för lika valutapar.

När är handel på valutamarknaden?
Handel är nästan alltid möjligt på vardagar. Eftersom de flesta nätmäklare erbjuder tillgång till de främsta internationella börserna, kan handlare också spekulera på natten. Valutahandeln vanligtvis startar från söndag (10 pm) till måndag och sker tills natten från fredag (11).

På olika semester, har vissa utbyten stängt, så handel är begränsade eller inte går alls. Även om valutahandel sker över disk, styrs marknadsaktörer av börshandel gånger. För mer information om öppettider, se Forex Wiki.